Mäso v granulách - surové vs. sušené

Aj keď sa mnoho výrobcov krmív honosí vysokým obsahom čerstvého mäsa v granulách, je potrebné zdôrazniť, že jeden kg čerstvého mäsa neznamená to isté ako jeden kg mäsa sušeného. Neplatí, že čím viac čerstvého mäsa sa v zložení uvádza, tým viac mäsa granule obsahujú.

1 kg čerstvého mäsa = 1 kg dehydrovaného mäsa?

Rovnocennosť z matematického hľadiska, ale nie z hľadiska výživy. Dôvodom je obsah vody. Čerstvé mäso totiž obsahuje v priemere 70-75% vody, zatiaľ čo dehydrované mäso iba 10%. Preto je veľký rozdiel, čo z nutričného hľadiska zostane v konečnom produkte - granulách, voda sa totiž počas spracovania stráca. Tento graf znázorňuje pomer živín pred a po spracovaní čerstvého a dehydrovaného mäsa.

Zdroj: Valpet

1 kg sušeného mäsa prestavuje asi 950 g kvalitných živín (proteínov, tukov atď.), Zatiaľ čo 1 kg čerstvého mäsa len okolo 300 gramov. Preto je dobré sa pri výbere krmiva zaujímať o obsah mäsa v sušenom stave, lebo ten vo finále v granulách zostáva. Granule by mali obsahovať aspoň 20-25% sušeného mäsa / múčky. Kvalitné granuly obsahujú minimálne 30% mäsa v sušenom stave. Krmivá špičkovej kvality majú obsah sušeného mäsa nad 35% a obsah bielkovín medzi 25-31%, z ktorých podstatná časť je živočíšneho pôvodu.

Jednoduchý tip: Ak budete študovať zloženie, malo byť konkrétne špecifikované dehydrované mäso alebo mäsová múčka ako hlavná zložka krmiva. Ak sa v zložení uvádza mäso čerstvé, malo by byť doplnené ešte masovú múčkou či sušeným mäsom. Výrobca by mal uvádzať presné označenie surovín. V obsahu by nemalo byť uvedené napríklad len "kuracie mäso (27%)", pretože nie je jasne špecifikované, či ide o mäso v čerstvom, alebo sušenom stave.

Ako prepočítať čerstvé mäso na dehydrované?

Pre jednoduchšie výpočet budeme predpokladať, že čerstvé mäso obsahuje 75% vody a 25% sušiny. Pomer 100: 25 = 4 (koeficient prepočtu dehydrovaného mäsa na čerstvé)

Príklad: Ibero Natural Medium Adult má obsah dehydrovaného mäsa z polodivého iberijského prasaťa s jahňacím 38%. Percentuálne zastúpenie dehydrovaného mäsa vynásobíme koeficientom 4 tj.

38 x 4 = 152

Z tohto výpočtu sa dá teda vyvodiť, že na výrobu 1 kg krmiva sa potrebuje 1,52 kg čerstvého mäsa.

Foto: pixabay.com