Vedcom sa prvýkrát podarilo zmapovať bielkoviny v starom zmrznutom psom truse. Vzorky staré stovky rokov pochádzajú od saňových psov patriacich pôvodným obyvateľom Aljašky. Proteíny poskytli nový pohľad na vzťah medzi ľuďmi a ich psami.
Pes je najskôr najlepším priateľom človeka už tisíce rokov. Môžeme sa však iba dohadovať, ako presne sa vzájomný vzťah v priebehu dejín vyvíjal. Teraz sa vedci z Kodanskej univerzity, Univerzity v Yorku, Univerzity v Aberdeene a Univerzity v Britskej Kolumbii pokúsili tento vzťah popísať prostredníctvom psích exkrementov. „Ako vôbec prví sme zmapovali proteíny v niekoľkých naozaj starých psích výkaloch pochádzajú od saňových psov, ktoré boli nájdené pri vykopávkach osady Nunalleq obývanej pôvodnými obyvateľmi Aljašky. Predpokladáme, že pochádzajú z obdobia okolo roku 1700. Je neuveriteľné, že v čase nálezu ešte páchli,“ hovorí výskumníčka a hlavná autorka novej štúdie Anne Kathrine Rungeová, doktorandka GLOBE Institute na Kodanskej univerzite.
Zvyšky vnútorností
Vedci analyzovali bielkoviny v starom truse, pretože jeho obsah môže prezradiť, čím boli psy kŕmené. „Môže nám to poskytnúť podrobnejšie poznatky o spôsobe života vtedajších psov. Teraz napríklad vieme, že ich obyvatelia Nunallequ kŕmili lososom, čo samo o sebe nie je nijako prekvapivé, pretože to robia dodnes,“ hovorí Anne Kathrine Rungeová. „Ale napriek tomu nás to trochu prekvapilo, pretože dnes kŕmia svojich saňových psov druhom lososa, ktorému sa hovorí „psí losos“. Na starom truse ale vidíme, že to tak vždy nebolo. Preukázalo sa, že v psích výkaloch je mnoho rôznych druhov lososov a že názov „psí losos“ nemusí byť v historickom kontexte úplne presný,“ vysvetľuje. Vedci tiež skúmali, odkiaľ sa v losose bielkoviny berú. A zdá sa, že väčšina z nich pochádza z kostí a vnútorností lososa. „To napovedá, že pôvodní obyvatelia Yupikovej kŕmili psy mnohými rôznymi druhmi lososov – dokonca aj tými, ktoré sa dnes považujú za drahé, kvalitné lososy. Zároveň však pravdepodobne sami jedli kvalitné kúsky a psy potom kŕmili zvyšky vnútorností,“ uzatvára Anne Kathrine Rungeová.
Zdroj: Materiály Kodanskej univerzity
Foto: Pixabay
Prihlásením súhlasíte so spracovaním osobných údajov .