3 časté mýty o výžive psov a mačiek

Medzi majiteľmi a chovateľmi zvierat stále prežívajú niektoré mylná presvedčenie týkajúce sa správnej výživy. Vyberáme tri z nich.

Mýtus č. 1: Výživové potreby mačiek a psov sú podobné ako u ľudí.

Mačky a psy neposudzujú potravu podľa chuti, ale hodnotí ju čuchom. Na rozdiel od ľudí neobsahujú sliny mačiek a psov tráviace enzýmy a ich trávenie je preto menej účinné. Výrazne sa líši tiež dĺžka prijímania potravy. Kým človek konzumuje potravu približne 1 hodinu denne, psovi stačí 1-3 minúty na každých 100 g prijatej stravy. Vzhľadom ku všetkým týmto odlišnostiam majú mačky a psy celkom iné výživové potreby ako ľudia. V ich stravěmusí byť oproti ľudskej strave podstatne väčší podiel bielkovín, naopak cukrov by tu malo byť menej. Z dôvodu výrazne kratšieho tráviaceho traktu a odlišného spôsobu trávenia potrebujú zvieratá lepšie stráviteľnú potravu. "Záruku kvalitného zloženia a vysokej stráviteľnosti krmív môžu poskytnúť len renomovaní výrobcovia so zázemím výskumného centra, kde krmivo formulujú certifikovaní nutričné poradcovia a pred uvedením na trh ho starostlivo testujú," dopĺňa MVDr. Markéta Bosáková zo spoločnosti Royal Canin .

Mýtus č. 2: Najdôležitejším ukazovateľom kvality krmiva je vysoký obsah mäsa.

Podľa Veterinárne asociácie lekárov malých zvierat sú najdôležitejšími kritériami pri výbere krmiva jeho zdravotnú nezávadnosť, výživná hodnota a vhodnosť pre daného jedinca. Údaj o množstve mäsa použitého na výrobu krmiva môže byť značne zavádzajúce. Čerstvé mäso obsahuje až 85% vody a len 10-30% bielkovín. Podstatne hodnotnejším a koncentrovanejším zdrojom bielkovín je dehydrované mäso, z ktorého je voda odstránená, a tak môže obsah bielkovín dosahovať až 90%. Navyše veľké množstvo kvalitných, vysoko stráviteľných bielkovín s obsahom esenciálnych aminokyselín je obsiahnuté v rastlinných zdrojoch.

Mýtus č. 3: Kuracie mäso nie je pre výživu mačiek a psov vhodné, pretože je alergénne.

Kuracie mäso má vo výžive mačiek a psov významnú úlohu, pretože obsahuje vysoko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny a vitamíny. Naviac je bohatým zdrojom vápnika a fosforu. Výborné nutričné vlastnosti majú aj kuracie vnútornosti, napríklad kuracia pečeň je bohatým zdrojom vitamínu A a D3. Kuracie koža je nutrične prínosná zase vďaka vysokému obsahu živočíšneho tuku. Alergie u zvierat sú najčastejšie spôsobené alergény z vonkajšieho prostredia. Len 10% alergií je potravinových a reakcie na kuracie mäso sa vyskytujú skôr výnimočne.