K čomu slúži vitamíny?

Vitamíny sú látky, ktorá spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria k základným zložkám psie a mačacie potravy. V organizme majú funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Ak kŕmite priemyselne vyrábaným krmivom, nedostatok vitamínov väčšinou nehrozí. Ak však svojmu miláčikovi predkladáte prirodzenou stravou, je vhodné dbať na vyváženú kŕmnu dávku a prípadne vitamíny dopĺňať.

Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamín A (retinol)

Zvyšuje počet bielych krviniek a ich účinnosť v boji proti infekciám, reguluje tvorbu kože, slizníc, lymfatických ciev, pohlavných buniek, zubov a kostí. Beta-karotén (provitamín vitamínu A) zvyšuje bunkovú a humorálnej imunitnej odpovede po vakcinácii psov. Karotenoidy fungujú v látkovej výmene ako lapače voľných radikálov a majú tak funkciu v prevencii rakoviny.

Zdroje: rybí tuk, pečeň, marhule, zelená listová zelenina, mrkva, mlieko

Vitamín D (kalciferol)

Je nutný pre prijímanie vápnika a fosforu. Regulačný zasahuje do hospodárenie s vápnikom a do metabolizmu fosfátov a podieľa sa na regulácii obsahu vápnika v krvnej plazme.

Zdroje: mliečne výrobky, vajcia, rybí tuk a ryby

Vitamín E (tokoferol)

Antioxidant, stará sa o zdravý krvný obeh a pomáha zabraňovať srdcovým chorobám, posilňuje imunitný systém. Udržuje väziva elastická, kožu zdravú a pomáha pri hojení rán. Je dôležitý pre správnu funkciu pohlavných orgánov a funguje aj ako prirodzená konzervačná látka.

Zdroje: rastlinné oleje, ružičkový kel, zelená listová zelenina, špenát, oriešky, celozrnné vločky, vajcia

Vitamín K (fylochinón = K1, menachinón = K2, Menadion = K3)

Je dôležitý pre zrážanlivosť krvi, pretože podporuje tvorbu protrombínu. Vitamín K je ďalej nevyhnutný v procese mineralizácie kostí, bunkového rastu a metabolizmu proteínov cievnej steny.

K1 je prijímaný z rastlinných látok, K2 je vytváraný črevnými baktériami, K3 je jedovatá, syntetická látka.

Zdroje: špenát, karfiol, brokolica, paradajky, mäso, jogurt

Vitamíny rozpustné vo vode

Vitamín C (kyselina askorbová)

Vitamín C je najdôležitejší vo vode rozpustný antioxidačné faktor v tele, chráni kyselinu listovú a vitamín E pred oxidačnými procesmi, premieňa meď na formu, v ktorej ju zužitkováva mnoho enzymatických systémov, je nutný pre odbúravanie cholesterolu. Je nenahraditeľný pri syntéze kolagénu, je nutný k produkcii karnitínu, podporuje vstrebávanie železa. Pomáha pri hojení rán, stresu, posilňuje imunitný systém, napomáha pri zápaloch a rakovine.

Väčšina zvierat si syntetizuje tento vitamín sama a nepotrebuje žiadne jeho prídavky. Syntetizovať si ho nedokáže iba človek, niektoré druhy primátov, morčatá, indický netopier, medzi vtáctvom potom červení bulbulové az vodnej ríše pstruh dúhový a losos.

Zdroje: šípky, petržlenová vňať, žerucha, paprika, potočnica, žihľavy, brokolica, zeler, mrkva, a citrusy.

Vitamín B1 (tiamín)

Hrá dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov. Pomáha pri trávení, produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a črevné peristaltike. Stará sa o normálnu funkciu nervového systému, svalov a srdca. Jeho potreba je vyššia u jedincov s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy au dojčiacich mačiek.

Zdroje: chudé bravčové mäso, hovädzie mäso, pečeň, ryby, zelenina, mlieko, žĺtok.

Vitamín B3 (niacín)

Pomáha pri metabolizme tukov, podporuje zdravý tráviaci systém, je dôležitý pre zdravú kožu. Hrá dôležitú úlohu pri glykolýze. Je veľmi dôležitý pre syntézu sexuálnych hormónov, rovnako ako pre kortizolu, tyroxínu a inzulínu. Podporuje krvný obeh, redukuje cholesterol, je významný pre zdravý nervový systém a pre fungovanie mozgu.

Zdroje: ryby, chudé mäso, pečeň, biele hydinové mäso, pivovarské kvasnice, mlieko, vajcia.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Bojuje proti infekciám tvorbou protilátok. Znižuje vedľajšie a jedovaté účinky mnohých antibiotík. Pomáha pri hojení rán, pri tvorbe buniek, pri stavoch vyčerpania, stará sa o normálnu funkciu centrálnej nervovej sústavy a správnu funkciu nadobličiek. Je dôležitý pre premenu tuku a cukru na energiu, nutný pre syntézu protilátok atď.

Zdroje: mäso, obličky, pečeň, srdce, kuracie mäso, zelenina, pivovarské kvasnice, oriešky.

Vitamín B6 (pyridoxín)

Je dôležitý pre prijímanie bielkovín a tukov, nutný pre produkciu kyseliny chlorovodíkovej. Pomáha pri premene tryptofánu na niacín. Podporuje správnu syntézu kyseliny nuklonové, taurínu a L-karnitínu. Musí byť prítomný pre tvorbu protilátok a červených krviniek. Je potrebný pre správne prijímanie vitamínu B12.

Zdroje: pečeň, ryby, vajcia, ovos, arašidy, pivovarské kvasnice, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, ryža natural.

Vitamín B12 (kobalamín)

Je dôležitý predovšetkým pre správnu funkciu krvotvorby (predchádza anémiám), podieľa sa na syntéze DNA a ATP (adenozíntrifosfát) a je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému. Je prijímaný v žalúdku pomocou kyseliny chlorovodíkovej a potrebuje vápnik, aby bol v tele správne vstrebaný. Pomáha zužitkovať tuky, sacharidy a bielkoviny. Zvyšuje rast a chuť k jedlu. Tíši dráždivosť a zvyšuje energiu.

Zdroje: pečeň, vnútornosti, všetky druhy mäsa, mlieko, syry, kvasnice.

vitamín B13

Stará sa o zužitkovanie kyseliny listovej a vitamínu B12. Pomáha v bunkovom metabolizme, je základom pre metabolizmus DNA, regeneruje poškodené bunky pečene, zabraňuje tvorbe rakovinových nádorov, rozvíja látky brzdiace rakovinu, viaže horčík, zvyšuje tvorbu krvných buniek v kostnej dreni.

Zdroje: predovšetkým mliečne výrobky, pečeň, koreňová zelenina.

Vitamín B15 (kyselina pangamová)

Pri zvýšenej činnosti svalov znižuje únavu, podporuje metabolizmus pečene, má antioxidačné účinky.

Zdroje: pivovarské kvasnice, ryža natural, celozrnné výrobky, tekvicové semienka, sezamové semienka.

cholín

Je dôležitý pre metabolizmus tukov (pôsobí pri zužitkovanie tukov a cholesterolu). Detoxikuje a podporuje metabolizmus pečene. Zužitkovanie cholínu v tele je závislé na vitamínu B12, kyseline listovej a aminokyseline L-karnitínu.

Zdroje: žĺtok, vnútornosti, zelená listová zelenina, celozrnné výrobky.

kyselina listová

Je dôležitá pre rast, delenie buniek a pre tvorbu DNA a RNA. Pomáha chrániť proti črevným parazitom, predchádza anémiám. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Pomáha pri metabolizme bielkovín. Nutná pre zužitkovanie cukru a aminokyselín.

Zdroje: pečeň, obličky, žĺtok, špenát, špargľa, mrkva, tekvica, tmavozelená listová zelenina.

Biotín (vitamín H)

Tíši svalové bolesti, ekzémy a kožné vyrážky. Je nutný pre syntézu vitamínu C. Dôležitý pre syntézu tukov a bielkovín, pre normálny metabolizmus tukov a bielkovín a pre syntézu neesenciálnych aminokyselín a purínov.

Zdroje: pečeň, obličky, žĺtok, mlieko, pivné kvasnice, ryža natural, oriešky.

inositol

Je dôležitý pre transport tukov, spája sa s cholínom, aby vytvoril lecitín. Podieľa sa na metabolizme tukov a cholesterolu. Znižuje hladinu cholesterolu, podporuje rast srsti. Pomáha pri predchádzaní ekzémov a rozdelenie telesného tuku.

Zdroje: vnútornosti, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, kapusta, vajcia, mlieko.

PABA (kyselina paraaminobenzoová)

Mierni bolesti pri popáleninách, pomáha pri tvorbe kyseliny listovej a je dôležitá pre zužitkovanie bielkovín. Podporuje prijímanie kyseliny pantoténovej.

Zdroje: pečeň, obličky, pivovarské kvasnice, celozrnné výrobky, ryža, otruby, pšeničné klíčky, mlieko.

Prehľad dôsledkov nedostatku niektorých vitamínov:

Vitamín B: poruchy rastu, pečeňových funkcií, kože a slizníc

Vitamín H: zápaly kože a slizníc

Vitamín A: poruchy zraku, kože a slizníc

Vitamín D: krivica

Obsah dôležitých vitamínov v potravinách:

Vitamín A: maslo, pečeň, mlieko, vajcia

Vitamín D: rybí tuk, morské ryby, pečeň

Vitamín B: pečeň, vajcia, kvasnice, ovsené vločky

Vitamín C: zelenina

Vitamín H: žĺtok, kvasnice, pečeň

Zdroj: Swanie Simon, Zdravá výživa pre starého alebo chorého psa, surová strava BARF, Grada

Marie Říhová, Chov mačiek, Grada