Láska prechádza žalúdkom! Aj tým psím!

Máte radi hamburgery? A vedeli ste, že ich môžete pripraviť aj pre svojho psíka? A čo potom banánové chrumky s kokosom! To je tiež veľká mňamka! Pokiaľ hľadáte nejaký vhodný a naozaj originálny domáci recept na dobroty pre svojho štvornohého miláčika, potom tu pre vás máme porciu inšpirácie. A hlavnú úlohu hrajú nielen rôzne semienka, ale aj ďalšie nemenej zdravé ingrediencie.
Banánové chrumky s kokosom
Čo budeme potrebovať?
1 zrelý banán
200 g ovsených vločiek
100 kuracieho mäsa (môže byť pečené napríklad od obeda)
2 lyžice kokosu
1/2 lyžičky chia semienok
1 lyžica ľanových semienok
2 lyžice ovčieho jogurtu
1/2 lyžičky mletého zázvoru
Všetky ingrediencie rozmixujeme v robote a zmes vytlačíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov cca 30 - 35 minút dozlatista.
Mini hamburgery
Čo budeme potrebovať?
polovica batátu
200 g pohánkovej múky
2 lyžice olivového oleja
1/2 lyžičky jedlej sódy
strúčik cesnaku
štipka rozmarínu
1 lyžica ľanového semienka
1/2 lyžičky chia semienok
1 vajce na potretie a štipka sezamových semienok na posyp
Na mäsovú zmes:
cca 250 g mletého hovädzieho mäsa (môže byť aj viac, záleží na tom, aké veľké budete robiť burgre)
1 lyžička horčičného semienka
1 menšia gulička predvarenej repy
Na dozdobenie: paradajka, listový šalát (zmes šalátov alebo ľadový, rukola, valeriánka…), prípadne uhorka, kúsok plátkového syra (Gouda alebo Čedar), kúsok červenej papriky a miesto majonézy kozí alebo ovčí jogurt (variacich je veľa, záleží na tom, čo má psík rád a čo máte práve doma v chladničke).
Batát nakrájame na kocky, pridáme olúpaný strúčik cesnaku a uvaríme. Cesnak potom môžeme vybrať, alebo ak ho má psík rád a nevadí mu na zažívanie, vyberať nemusíme. Zlejeme vodu, batáty roztlačíme (prípadne spoločne s cesnakom) a necháme dobre vychladnúť. Po vychladnutí prisypeme pohánkovú múku, raz sódu a nasekaný rozmarín. Ľanové semienko namočíme do teplej vody a necháme napučiavať. Potom trochu nadrvíme a pridáme do cesta a prisypeme ešte chia semienka, prilejeme olivový olej. V prípade potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Utvoríme hladké cesto az neho osem guličiek, ktoré na plechu trochu rukou stlačíme, pomasľujeme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovým semienkom. Dáme do rúry piecť na 200 stupňov 15 minút a potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 30 – 35 minút.
Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Mleté mäso v miske zmiešame s nastrúhanou červenou repou (najlepšie najemno), pridáme horčičné semienko a utvoríme placky, ktoré dáme na plech. Na plechu ešte do každej placky urobíme malú jamku, aby sa mäso rovnomerne prepieklo. Placky by pred upečením mali byť maličko väčšie ako hrčka, pretože pri pečení zmenší objem. Pečieme na 180 stupňov 30 minút.
Vychladnuté hrčky pozdĺžne rozkrojíme, na spodnú časť dáme trochu ovčieho alebo kozieho jogurtu, ak máme. Potom list šalátu, naň položíme mäsový burger a navrch ešte paradajku, papriku a napríklad uhorku a môže byť ešte aj zelená bylinka (petržlen, mäta, bazalka, žerucha…). Priklopíme vrchnou polovicou hrčky a podáme hafíkovi… A pozor na prsty!!!
Tak si dajte „do nosa“, psíkovia!
Text: Michaela Weidnerová, za recepty srdečne ďakujeme Lucke Koukalovej
Foto: Lucie Koukalová, Míla Čierna
http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/
Článok bol prejatý z kynologického magazínu https://www.ecanis.cz/