Potravinová alergia u mačiek

Potravinová alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na niektorú či viacerých zložiek potravy. Podľa dostupných údajov predstavuje zhruba 10% zo všetkých výskytov alergií. Ťažkosti s ňou súvisiace sa môžu u mačky objaviť v ranom veku, alebo až v priebehu života. Ako takú alergiu rozpoznať a ako jej predchádzať?

Poradí vám Adéla Palacký, špecialistka na výživu značky Fitmin. Potravinovú alergickú reakciu spravidla spôsobuje nedostatočne strávená bielkovinová zložka potravy. Tá vo väčšom množstve prenikne cez stenu čreva a potom vyvolá alergickú reakciu. "Najčastejším potravinovým alergénom u mačiek je hovädzie a hydinové mäso, mlieko a mliečne výrobky a v neposlednom rade rybie mäso. Vedľa bielkovín môžu byť potenciálnym alergénom tiež napríklad farbivá, niektoré typy aróm a konzervačných látok, "vysvetľuje Adela Palacký.

Prejavy alergie môžu byť rôzne, zvyčajne sa ale vyznačujú stupňujúcim sa svrbením, začervenaním kože, výskytom suchých miest a lysinek na koži, ktoré sa objavujú okolo očí, uší, v okolí pyskov, slabín či labiek. Mimo kožné prejavy sa môžu objaviť tiež ťažkosti s trávením, ako je plynatosť, hnačka, vracanie, bolesť v dutine brušnej a i. "Alergia na krmivo si môžete všimnúť ihneď po podaní alebo až po dlhšej dobe. Preto je dobré pravidelne zviera kontrolovať a v prípade podozrivej situácie / reakcia najlepšie konzultovať všetko s veterinárom, "radí špecialistka.

Pokiaľ sa jedná o potravinovú alergiu, je dôležité skontrolovať zloženie krmiva a nájsť alergén (konkrétny druh mäsa, obilniny) a ten pri výbere nového krmiva eliminovať. Pre alergické jedinca sú vhodné krmivá z rady tzv. Hypoalergénnych diét alebo grain free krmivá, ktoré neobsahujú lepok a možno ich mačkám podávať tiež preventívne (napr. Fitmin Purity).

Vedľa potravinovej alergie sa u mačiek môžeme stretnúť aj s potravinovou neznášanlivosťou. Tá sa najčastejšie prejavuje tráviacimi ťažkosťami. Klasickým prípadom je reakcia dospelé mačky na mlieko - konkrétne mliečny cukor (laktózu). U dospelé mačky sa po podaní mlieka často objaví hnačka, ktorý je spôsobený nedostatočným množstvom enzýmu laktázy, ktorý je schopný štiepiť mliečny cukor.